ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Αρχική » Uncategorized » 3η Ημερίδα με θέμα «Παπα-Φώτης Λαυριώτης ο δια Χριστόν σαλός»

3η Ημερίδα με θέμα «Παπα-Φώτης Λαυριώτης ο δια Χριστόν σαλός»

Αρχείο

Follow ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ on WordPress.com

Στατιστικά

  • 22,652 επισκέψεις
Advertisements

Πραγματοποιήθηκε στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Ἐλευθερίου-ὁδοῦ Ἀχαρνῶν, μὲ τὴν εὐλογία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου τοῦ Β΄, τὸ Σάββατο 20 Μαΐου 2017 ἡ 3η ἡμερίδα – ἀφιέρωμα στὸν ἀείμνηστο παπα-Φώτη Λαυριώτη, τὸν διὰ Χριστὸν σαλὸ τῆς Λέσβου.

Τὸ πρωὶ τελέσθηκε πολυϊερατικὴ Θεία Λειτουργία, προεστῶτος τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου π. Γαβριὴλ Ἀσπρολούπου, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἰλίου, Ἀχαρνῶν καὶ Πετρουπόλεως, μετὰ μνημοσύνου τοῦ ἀειμνήστου παπα-Φώτη, χοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ναζιανζοῦ κ. Θεοδωρήτου, ἐκπροσώπου τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου τοῦ Β΄. Στὴ συνέχεια ὅλοι οἱ κληρικοὶ καὶ πλῆθος πιστῶν κατέβηκαν στὴν αἴθουσα τοῦ ἱεροῦ παρεκκλησίου τῆς Ὑπαπαντῆς, ὅπου προσφέρθηκε κέρασμα σὲ ὅλους.

Στὶς 10:00 π.μ. ξεκίνησαν οἱ ἐργασίες τῆς ἡμερίδας. Ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ναζιανζοῦ κ. Θεοδώρητος, ἀπηύθυνε χαιρετισμὸ ἐκ μέρους τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου τοῦ Β΄. Πρῶτος ὁμιλητὴς ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης π. Γαβριὴλ Ἀσπρολοῦπος, Πρωτοσύγκελλος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἰλίου, Ἀχαρνῶν καὶ Πετρουπόλεως, μίλησε μὲ θέμα «Τὸ τελευταῖο συλλείτουργο μὲ τὸν παπα-Φώτη Λαυριώτη».
Ἀκολούθησε ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, ἱερατικὸς προϊστάμενος τοῦ Ἱ. Ν. Ἁγ. Ἀναργύρων Ἀττικῆς καὶ καθηγητὴς τοῦ Πανεπιστημίου Πειραιῶς, μὲ θέμα, «Διδάγματα ἀπὸ μιὰ ἐπιστολὴ τοῦ παπα-Φώτη». Ὁ αἰδεσιμολ. Πρωτ. π. Βασίλειος Πόπης, προϊστάμενος τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγ. Σπυρίδωνος Πειραιῶς, μίλησε μὲ θέμα, «Οἱ προσωπικές μου ἐμπειρίες ἀπὸ τὴ γνωριμία μου μὲ τὸν ἀείμνηστο παπα-Φώτη Λαυριώτη».

Κατόπιν ἔλαβε τὸ λόγο ὁ αἰδεσιμολ. Πρωτ. π. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, προϊστάμενος τοῦ Ἱ.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἁγ. Στεφάνου Ἀττικῆς, ὁ ὁποῖος ἀνέπτυξε τὸ θέμα, «Ὁ παπα-Φώτης Λαυριώτης ὡς αὐθεντικὸς κρίκος τῆς διὰ Χριστὸν σαλότητος». Ἰδιαίτερα βιωματικὴ ἡ ὁμιλία τοῦ αἰδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημητρίου Ἀφαλωνιάτη, προϊσταμένου τοῦ Ἱ.Ν.Ἁγ. Ἀντωνίου Τρίγωνος Πλωμαρίου Λέσβου καὶ διαδόχου ἐφημερίου τοῦ ἀειμνήστου παπα-Φώτη Λαυριώτη, ὁ ὁποῖος μὲ χαριτωμένο λόγο παρουσίασε τὸ θέμα «Ἐμπειρίες ἀπὸ τὸν παπα-Φώτη Λαυριώτη, τὸν ἀείμνηστο προκάτοχό μου».

Ἐν συνεχείᾳ ὁ κ. Δημήτριος Πανοσκάλτσης, ἐρευνητὴς Ἱστορίας, δημοσιογράφος καὶ ὑπάλληλος τοῦ Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ, κάτοικος Πύλου Μεσσηνίας, μίλησε μὲ θέμα, «Ὅταν ἡ Παναγία ὑποδεικνύει τὸν Ἅγιό της, ποιός θὰ μποροῦσε νὰ τὸν ἀμφισβητήσει; Ἡ γνωριμία μου μὲ τὸν παπα-Φώτη καὶ οἱ τακτικές ἐπισκέψεις του στὴν Πύλο». Ὁ ἐλλογιμώτατος διδάσκαλος κ. Νικόλαος Καλίτσας, κάτοικος Μυτιλήνης Λέσβου,εκπροσωπος του πολιτιστικου συλλογου «κιβωτος του γενους» ἀνέπτυξε τὸ θέμα «Παπα-Φώτης Λαυριώτης, ἀφανὴς ὁδοιπόρος τοῦ Χριστοῦ». Ἀκολούθησε ὁ Συνταγματάρχης ἐ. ἀ. κ. Εὐθύμιος Φασσιᾶς μὲ θέμα, «Ἡ γνωριμία μου μὲ τὸν παπα-Φώτη στὸ νησὶ τῆς Λέσβου».

Ὁ πρωτ. π. Κυριακὸς Μυκονιάτης, ἐφημέριος τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγ. Νικολάου Ἀνακάσσης Ἁγ. Ἀναργύρων Ἀττικῆς, κατέθεσε τὶς δικές του ἀναμνήσεις ἀπὸ τὸν παπα-Φώτη. Τέλος ἡ ἐρίτιμος κ. Σοφία Καπέρδα, ποὺ εἶχε τὴν ἰδιαίτερη εὐλογία νὰ διακονήσει τὸν παπα-Φώτη σὲ πολὺ δύσκολες στιγμές, συγκίνησε τὸ ἀκροατήριο κάνοντας μιὰ κατάθεση ψυχῆς στὴν ὁμιλία της μὲ θέμα, «Ἡ ὑπομονὴ ἔχει μεγαλύτερη δύναμη ἀπὸ τὸν πόνο».
Συντονιστὴς τῆς ἡμερίδας ἦταν ὁ πρωτ. π. Θεμιστοκλῆς Χριστοδούλου, δρ. Θ. καὶ ἐφημέριος τοῦ Ἱ.Ν. Ἁγ. Ἐλευθερίου – ὁδοῦ Ἀχαρνῶν.
Νὰ εὐχηθοῦμε ὁ παπα-Φώτης νὰ πρεσβεύει στὸν Κύριό μας ὑπὲρ τῆς σωτηρίας τοῦ κόσμου καὶ τῆς ἐπιστροφῆς τῆς πατρίδος μας στὴν ὀρθόδοξη πίστη καὶ παράδοση.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΙΤΣΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ »
      Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε ένα ακούραστο οδοιπόρο του ευαγγελίου, έναν πνευματικό καθοδηγητή ,μια αυθεντική χριστιανική ψυχή μακριά από συμβιβασμούς και καθωσπρεπισμούς, μια μορφή που θα μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

      Έναν άνθρωπο που η ξέχειλη αγάπη του αγκάλιαζε όλο το κόσμο από το πιο πλούσιο έως το πιο φτωχό. Έβλεπε στο καθένα με το πρώτο αντίκρισμα την εσωτερική του ομορφιά η την αγριάδα κάθε ταλαιπωρημένης ψυχής και προσπαθούσε με το δικό του ιδιόρρυθμο τρόπο να τον οδηγήσει  στο παράδεισο.

       Το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσες να του κάνεις ήταν να τον επαινέσεις για κάτι. Τότε αυτός σε στόλιζε αναλόγως. Η  συμπεριφορά του ήταν τόσο ακραία ώστε να σε κάνει να σταματήσεις να λες καλά πράγματα γι αυτόν. Ας μιμηθούμε κι εμείς το παράδειγμα του που θέλουμε να λέμε ότι είμαστε κι εμείς κάτι.

     Η ιδιαίτερη συμπεριφορά του και η ενδυμασία του προκαλούσε για πολλούς που δεν τον γνώριζαν απέχθεια προς το πρόσωπο του.  Για  εκείνον όμως ο οποίος ψυχή και σώματι βρισκόταν στο  αληθινό, ουράνιο και υπερκόσμιο δρόμο του Θεού δεν νοιαζόταν για τη γνώμη των ανθρώπων αλλά να είναι αρεστός στο Θεό που λάτρευε και αγαπούσε.

     Πάντοτε έστεργε και φρόντιζε αδικημένους ,φτωχούς ,ανήμπορους ,φυλακισμένους και τσιγγάνους. Όποιος του ζητούσε δεν αρνιόταν να τον βοηθήσει, ότι         είχε το έδινε σε όποιο πονεμένο έβρισκε μπροστά του. Πολλές φορές βλέποντας τον μερικοί καλοί χριστιανοί να περιπατάει χειμώνα  χωρίς κάλτσες η πανωφόρι  του έδιναν τα κατάλληλα ενδύματα. Αυτός όμως σε δευτερόλεπτα έβρισκε και τα έδινε σε κάποιον που τα είχε ανάγκη.

 Η ενδυμασία του λιτή. Ένα λιωμένο από την πολυκαιρία ράσο ήταν το μόνο ένδυμα χειμώνα ,καλοκαίρι. Δεν έδινε σημασία στα καθαρά ρούχα αλλά στη καθαρή και άδολη ψυχή. Η καθαρότητα της ψυχής φέρνει και καθαρό νου που αποκλειστικό ρόλο φέρει και η νηστεία. Πρόσεχε πολύ την νηστεία η οποία δαμάζει τα σαρκικά πάθη. Για αυτό το λόγο προτιμούσε το λιτό και αλάδωτο φαγητό. Για τη πύρωση της σάρκας προτιμούσε να πλένετε με κρύο νερό και πολλές φορές έξω στη φύση σε ποτάμια χειμώνα καλοκαίρι μιμούμενος  παλαιούς ασκητές.

  Ενώ δεν φρόντιζε για τον εαυτό του του άρεσε πολύ ο ευπρεπισμός του οίκου του Θεού .Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες του στο ναό του Αγίου Λουκά στα Πάμφυλα – που μονος του το σχεδίασε και το έφτιαχνε κομμάτι κομμάτι – μας το επιδεικνύουν έμπρακτα. Σχεδιασμένος με ζήλο και μόχθο καμωμένος με υπομονή ,αγάπη και προσευχή. Καλλιτεχνικό  δημιούργημα με κομμάτια της μάνας γης   (πέτρες, μάρμαρα, τούβλα ,σίδερα και κεραμίδια). Αλλά και σε άλλους ναούς όπου έφτιαξε όπως ο ναός των αγίων Απόστολων στον Τρίγωνα φαίνεται η δική του ξεχωριστή τεχνοτροπία και ιδιαίτερα η αγιογράφηση που αναφέρεται σε πρόσωπα και γεγονότα της παλαιάς διαθήκης.

     Όλες τις διαδρομές τις έκανε με τα πόδια .Έκανε διαδρομές πολλών χιλιόμετρων σηκώνοντας πάντα ένα τρουβα γεμάτο μάρμαρα και κάθε είδους υλικό. Ήταν ένας τρόπος άσκησης που λίγοι το καταλάβαιναν. Βάδιζε αδιάκοπα οποιαδήποτε ώρα της μέρας -ακόμη και μεσάνυχτα –  με ακατάλληλους καιρούς χωρίς να φοβάται τίποτα. Τι είχε να φοβηθεί αφού είχε το Θεό για οδηγό του; Συχνά σταματούσε αυτοκίνητα για να τον πάρουν και όποιος τον έβαζε μέσα στο αμάξι του είχε μεγάλη ευλογία από το Θεό. Βρισκόταν αξημέρωτα σε εκκλησίες που έπρεπε να λειτουργηθούν και ήταν άρρωστοι οι ιερείς για να μην χάσουν οι ενορίτες τη θεια μυσταγωγία.

     Ο πόνος και η αρρώστια ήταν μια ευλογία για εκείνον .Τον αντιμετώπιζε σαν δώρο Θεού ,με μεγάλη υπομονή και καρτερία. Αυτό το βλέπουμε στο τέλος της ζωής του για το θάρρος που έδειξε μέχρι την οσιακη κοίμηση του.

Το μόνο που μισούσε ήταν η αμαρτία. Πολλές φορές αν έβλεπε να διαπράττει κανείς κάποια αμαρτία με τρόπο προσβλητικό προσπαθούσε να τον σταματήσει. Σκοπός του ήταν να προφυλάξει και να γλυτώσει το συγκεκριμένο άτομο από την αυτή τη αμαρτία και γενικότερα από  την λαίλαπα της κολάσεως. Αλίμονο σε εκείνον που θα έβλεπε ο παπά Φώτης σε περίοδο νηστείας να τρώει αρτύσιμο φαγητό. Έπρεπε να βρει καράβι να φύγει από το νησί. Δεν νοιαζόταν το οποιοδήποτε κόστος προκειμένου να πει την αλήθεια.

 

Για να καταλάβεις το παπά Φώτη έπρεπε να έχεις πνεύμα Θεού. Δυστυχώς στη Μυτιλήνη  λίγοι τον καταλάβαιναν. Και λιγοστά ήταν τα σπίτια που προτιμούσε να διανυκτερεύσει. Τώρα πολλοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν την στάση του και την αξία των λόγων του. Προτιμούσε να μένει μόνος του σε ένα μικρό πυργίσκο ,που είχε φτιάξει ο ίδιος στο κτήμα του στα Παμφυλα, δίπλα στον άγιο Λουκά και να επιδίδεται στην προσευχή. Του άρεσε η ησυχία .Oι συναναστροφές του είχαν σκοπό τη νουθεσία των ανθρώπων για δεχτούν το λυτρωτικό μήνυμα του Σωτηρος Χριστού. Η ταπείνωση και η απλότητα ήταν αυτό που τον χαρακτήριζε. Η προβολή και η δημοσιότητα  για τον οποιοδήποτε ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του. Στα  σπίτια που τον φιλοξενούσαν για να περάσει τα κρύα βράδια του χειμώνα δεν επιθυμούσε πολυτέλειες. Πολλές φορές προτιμούσε  να κοιμηθεί έξω στην αυλή, πράγμα που εξόργιζε τις νοικοκυρές .Κάθε είδους πολυτέλεια την αντιπαθούσε. Του άρεσε η απλή και λιτή ζωή. Αντίθετα με εμάς που θέλουμε την ζεστασιά μας τα καθαρά σεντόνια και κάθε είδος άνεσης.

      Ο τρόπος που αντιμετώπιζε  τις δύσκολες καταστάσεις και τα προβλήματα του καθενός που του ζητούσε βοήθεια ήταν απλοϊκός αλλά και αποτελεσματικός .Προσέγγιζε τον άλλον με αγάπη ,θεωρώντας τον αδελφή ψυχή καταπονημένη από τα τεχνάσματα του πονηρού και πάσχιζε με κάθε τρόπο να απαλύνει τον πόνο του και να του δώσει κάθε δυνατή λύση. Δεν λογάριαζε το δικό του πόνο ή κούραση ή ταλαιπωρία αλλά ποθούσε τη λύτρωση του καθενός από αυτά που τον απασχολούσαν.

   Αυτό που δεν ανεχόταν όμως ήταν να βλασφημήσει κανείς τα θεία και ιδιαίτερα την Παναγία που υπεραγαπούσε. Σε όσους μάλιστα είχαν κάποιο πρόβλημα τους προέτρεπε να διαβάζουν όσες πιο πολλές φορές μπορούν κατά την διάρκεια της ημέρας τους χαιρετισμούς της Παναγίας. Αν κάποιος λοιπόν ξεστόμιζε οποιαδήποτε βλασφημία του φερόταν πολύ άσχημα μήπως και καταλάβει το μέγεθος της αμαρτίας του και σωφρονιστεί. Ένα άλλο που τον πείραζε πολύ ήταν το ηλεκτρονικό σφράγισμα των προϊόντων .Κάποτε του πρόσφερε κάποιος να φάει ένα προϊόν και όταν διαπίστωσε πάνω του το σφράγισμα το εκσφενδόνισε μίλια μακριά. Ήξερε ότι αυτό το ηλεκτρονικό σφράγισμα θα το επιβάλουν και στους ανθρώπους και αυτό τον απασχολούσε  πολύ . Μάλιστα μετά το θάνατο του εμφανίστηκε σε ενύπνιο σε κάποιον ιερέα και του έδωσε ρητή εντολή να ενημερώσει τους ανθρώπους να μην παραλάβουν τη κάρτα του πολίτη θεωρώντας την επικίνδυνη για κάθε χριστιανό.

     Το τέλος της ζωής του ήταν μαρτυρικό όπως όλων των ανθρώπων του Θεού. Με υπομονή και καρτερία υπέμενε το τέλος της αρρώστιας του χωρίς να γογγύζει η να μεμψιμοιρεί. Προτίμησε να είναι μακριά από το τόπο καταγωγής του, σε ανθρώπους που τον καταλαβαίνουν και τον αποδέχονται  όπως ακριβώς είναι .Η προσευχή ήταν το παντοτινό μέλημα του. Ήταν  ο τρόπος ζωής του και δεν τη αποχωρίστηκε μέχρι το οριακό τέλος του .Μέχρι την τελευταία του στιγμή βοηθούσε τους συνανθρώπους του που προσέτρεχαν σ αυτόν για να πάρουν την συμβουλή του.

Η θαυμαστή βιωτή του και θεια χάρη που του είχε δοθεί άνωθεν εξακολουθεί να συνεχίζει και μετά το θάνατο του. Αμέσως μετά το θάνατο του άρχισε να αναδύεται ευωδία από το τάφο του που γινόταν αισθητή μέτρα μακριά. Μάλιστα η ευωδία ερχόταν κατά κύματα .Πολλοί άνθρωποι που δεν πίστευαν, βλέποντας αυτό το θαυμαστό γεγονός έμειναν συγκλονισμένοι. Πολλά θαυμαστά σημεία έχουν γίνει μετά την οριακή κοιμήση του.  Θαύματα ιάσεων σε ανθρώπους που τον επικαλούνται, λύση στειρότητας και θειες εμφανίσεις σε πρόσωπα ,δηλώνουν τη χάρη και ευλογία που έλαβε από τον Πανάγαθο Θεό. Άνθρωποι από όλα τα μέρη της γης έρχονται για να προσκυνήσουν το τάφο του και να κόψουν λίγο  δεντρολίβανο που ευδοκιμεί πάνω σ αυτόν για ευλογία.

Ας έχουμε την ευχή του και ας πρεσβεύει για μας στο Λυτρωτή και Σωτήρα μας για συγχώρηση των αμαρτιών μας.

Αιωνία του η μνήμη

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 2017

Ιουνίου 2017
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι.   Ιολ. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

"Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περι των επωνύμων η ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί.Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί."

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

AHDONI

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

----- ΓΥΡΟΛΟΓΟΣ----

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ῥωμαίϊκο Ὁδοιπορικό

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Αρέσει σε %d bloggers: